Träffa mig


Jag är ute en del i skolor och på bibliotek, pratar om mina böcker och läser ur dem. Det är ett bra sätt att möta läsare.

Jag arbetar också med skrivarverkstäder och skrivarläger i olika former och av olika längd. Det är det roligaste sättet att träffas på, och det mest givande.

Hör gärna av dig med förfrågningar och förslag, direkt till mig eller via Författarcentrum Öst.

Ylva Karlsson
Lillåvägen 46
128 45 Bagarmossen

E-post: ylva(a)ylvakarlsson.se
Tel: 08-508 518 04


Författarcentrum Öst
Tel: 08-611 58 06

På Författarcentrums hemsida finns också information om arvoden. Jag följer deras lista.


Författarbesök


Det roligaste för både mig och eleverna är om klassen i förväg läst någon av mina böcker. När så är fallet utgår jag från boken. Vi diskuterar innehåll och hur eleverna tänker kring boken. Jag berättar om hur berättelsen kommit till och hur jag tänkt. Ofta lämnar jag mycket plats för dialog och frågor.
Vilken bok vi pratar om beror förstås på elevernas ålder och vad man vill att författarbesöket ska handla om.

Mina böcker om Malin fungerar bra från första klass upp till femman och diskussionerna kring dem brukar röra mobbing, utanförskap och att bli sedd.
"Om man heter Robin" vänder sig till läsare från ungefär tio-elva och uppåt. Även den handlar om utanförskap och att bli sedd, men på ett lite annat sätt.
När det gäller äldre elever pratar vi ofta mer om själva skrivprocessen, men naturligtvis också om den bok de läst.
Har klassen inte hunnit läsa läser jag ofta en hel del högt.

Det här är ett slags grundstruktur som går att ändra mycket i eller frångå helt.
Yngre barn brukar också vara intresserade av hur en bok kommer till rent fysiskt. Jag går igenom processen från idé till tryckt verk. Jag brukar också ta med mig översättningar och utifrån dem diskutera bland annat omslaget och bildernas betydelse.
En annan modell för äldre elever är att jag kommer och pratar om skrivande i allmänhet och ger tips och råd.
Det händer också att jag pratar om och läser ur det jag för tillfället håller på att skriva.
Hör gärna av dig/er med förslag och önskemål.


Skrivarverksamhet


Skrivarverksamhet i olika former, från korta skrivarverkstäder till långa skrivarläger är det allra roligaste sättet att mötas på, och det mest givande, både för mig och deltagarna.
För att en skrivarverkstad ska fungera gäller minimum tre timmar och max 15 deltagare, men det hela får förstås gärna pågå under längre tid än så. Det är bra om eleverna själva valt att delta. Om det är möjligt bör skrivarverkstan hållas i lokaler som inte hör till skolan, t ex på ett bibliotek eller en kursgård, det blir för det mesta mycket mer avspänt och kreativt.

När det gäller skrivarverksamhet helt utanför skolan är den ofta ett viktigt andningshål i en jobbig tillvaro för många ungdomar. Former som fungerar bra är skrivarverkstäder ett par dagar under ett lov, skrivarcirklar som träffas regelbundet under en termin, lägerhelger och veckokollon.

Jag har även arbetat med skrivarkurser för vuxna som vill skriva för barn. Då blir det mer föreläsande, mer textdiskussioner och det mesta av själva skrivandet hamnar utanför kurstimmarna.
Hör gärna av dig/er med förslag och önskemål.


Hem