De röda drakarnas land

De röda drakarnas land Omslag: Katarina Strömgård
Utdrag ur boken
När lokaltidningen delades ut på torsdagen kunde var och en läsa annonsen i den.
"Enhörning till salu. Värdefull. Visas lördag klockan 15."
Charlotta läste först tyst för sig själv och sen högt för sin mamma.
Mamma skrattade.
"Ja", sa hon. "Tänka sig. Vi går väl dit och tittar."

Nio sagor om argsinta älvor, fängslade enhörningar och ensamma sjöodjur. Och om det lilla skeppet Åsa Linnea som seglat till jordens fem hörn, till landet där lava ligger svart och hotfull över hedarna, till Sjuöarna där kungens dotter firar bröllop. Och till landet där de röda drakarna bor.


Fantasy för barn

- Det här är ju fantasy fast för lite yngre, sa en kompis till mig om den här boken.
Så kan man förstås se det. Fantasyhistorier använder sig av sagan. Och den nyskrivna sagan använder sig förstås av fantasyn.
Jag har alltid tyckt hemskt mycket om sagor, både folksagor och konstsagor. Kanske allra mest om sagor som både använder det gamla och bryter det, moderna och klassiska på en gång.
Sen 2000 har jag skrivit en saga om året för sagosamlingen Bland tomtar och troll som kommer ut lagom till varje jul. Nu har jag skrivit om de sagorna (vissa lite, andra väldigt mycket) och skrivit till en ny. Augustprisvinnaren Katarina Strömgård har illustrerat."Ylva Karlsson har skaffat sig tillräckliga författarmuskler för att kunna kittla rejält. Hennes nya bok består av nio sagor som är traditionella bara halvvägs."
Jonas Thente i Expressen 29 okt 2007.
Läs hela recensionen.

"Ylva Karlssons sagor går rakt in i hjärtat."
Steven Ekholm i DN 20 nov 2007.
Läs hela recensionen.


Hem