Ossians ovanliga nanny

Ossians ovanliga nanny Omslag: Katarina Strömgård
Utdrag ur boken
"Ossian", viskade hans lillebror. "Tror du att Petronella är en häxa?"
Ossian tänkte på sin och Samuels nya nanny.
Han tänkte på hur hon fått regnet att bli sol och på tavlorna som blivit levande. Han tänkte på kalejdoskopet och på cykelkorgen som verkade rymma hur mycket som helst.
"Nej", sa han sen, "inte en häxa precis. Men..."

Det är faktiskt svårt att förklara. Hon var inte en häxa. Men hon var heller ingen vanlig tant.
När Petronella var med hände plötsligt underliga saker, sånt som faktiskt inte kunde hända. Magiska saker. Det där med lejonen tillexempel, eller då cykelkorgen, och Castors tekanna, och sjöjungfrun.
Jo, det är nästan omöjligt att förklara.
Men om du läser den här boken kommer du att förstå precis.


En annan värld

Det finns en magisk värld. Den ligger tätt in till vår.
I den världen kan allting ske. Underbara ting. Och hemska.
Det gäller bara att hitta en öppning in i den. Det gäller att få ett brev från Hogwort. Eller finna den rätta garderoben. Dra pappret av chokladkakan med den gyllene biljetten.
Eller möta rätt person. Mary Poppins, Pippi Långstrump, Peter Pan.
Jag älskar den där sortens berättelser. De som lovar att allt är möjligt. Att varje matta kan vara en flygande sådan, varje tavla kan öppna sig och låta en kliva in.
Jag letar och letar. Jag kliver genom porten som två träd bildar, blundar och önskar.
Och ibland funkar det. Ibland står jag plötsligt där i den magiska skogen. Och omkring mig brer världen ut sig, full av underverk och överraskningar.
För att hålla kvar den där magin, för att sprida den i mig och runt mig, plockar jag upp pennan, sätter den mot pappret och skriver: "Ossian hette en liten tanig pojke som ofta var förkyld. Han hade en röst som försvann ibland fast han inte ville det."
Ja, och så brer den magiska världen ut sig omkring mig. Och jag ändrar och plockar runt tills allt är annorlunda än när jag skrev de där första raderna. Allt i boken, och allt i Ossians liv.
Lilla fina Ossian. Om man har hittat en liten Ossian nånstans då måste man bara uppfinna honom en magisk tant. Det måste man faktiskt.Ossians ovanliga nanny är illustrerad av Katarina Strömgård

Boken finns även utgiven på tyska


en idealisk högläsningsbok
Margareta Sörenson i Expressen 10 dec 2012


Hem