Ylva Karlsson

författare

Kreativt skrivande i skolan

Behöver dina elever en liten vitamininjektion i sitt skrivande? I så fall kan en workshop i kreativt skrivande vara det rätta.
Jag kommer och inspirerar och pratar skrivande och framför allt: får eleverna att komma igång med hjälp av korta och skiftande övningar.

Kanske är idealet dubbellektioner i halvklasser, gärna vid två tillfällen och med viss tid emellan så att eleverna hinner skriva färdigt det de påbörjat första gången.
Men alla möjliga former är tänkbara. Storsamlingar, kortare träffar, helklasser, smågrupper, temadagar, längre projekt.
Hör av er så hittar vi tillsammans det som passar er.

En bra variant är att jag och Katarina Kuick (medförfattare till Skriv om och om igen och mångårig föreläsare om boksamtal), kommer tillsammans och först har storsamling med en till tre klasser och sen delar upp eleverna i tre grupper, som alla i tur och ordning hinner tre saker:
en lektion poesi
en lektion korta prosa övningar
en lektion långskrivande (igångsatt av mig eller Katarina och sen under resten av lektionen lett av en lärare på skolan).

Ytterligare en variant är att jag kommer och sätter igång och sen småningom avslutar större projekt.
Till exempel så här:
Under våren 2019 arbetar jag i en årskurs trea.
Tillsammans med lärarna har jag lagt upp arbetet så här:
De läser tillsammans boken Jag och alla i klasserna. Det är en bok som består av tio barn porträtterade i text och bild.
Jag kommer och träffar barnen i mindre grupper om tolv elever i taget. Varje grupp träffar jag en timme. Då pratar jag först lite om boken och hjälper dem sen att komma igång att skriva varsitt porträtt av en person. Sen (samma lektion och innan texterna är klara) hjälper jag dem att tänka kring hur de kan binda ihop sina texter på ett sätt som liknar boken. 
Sen jobbar lärarna och eleverna vidare utan mig, skriver färdigt texterna och gör bildporträtt. Mot slutet sätter de ihop det hela till böcker eller utställningar och så kommer jag och är med på releasekalas eller vernissage! 

Jag följer författarcentrums arvodesrekommendationer.

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén