Ylva Karlsson

författare

Vantarna

En gång hände det sig att ett av havsfolkets barn sköljdes upp på land och hamnade hos människorna. Där bodde hon sen utan att veta att hennes familj längtade och letade. Men en jul bestämde hon sig för att ta bussen bort. Eller hem.

Bilderna i Vantarna är gjorda av Katarina Strömgård.

Det här är en berättelse om att känna att man inte passar in, att man är fel hur man än försöker. Det är en saga som lovar att det finns andra ställen, ställen där man inte är det minsta fel alls. Men eftersom det är en saga är det inte helt lätt att komma dit.

Det finns faktiskt en berättelse till om Henrietta. Eller egentligen om hennes föräldrar, Undine och Harald. Den kan man läsa i De röda drakarnas land, där också den första versionen av den här berättelsen finns.

”Ylva Karlssons text är vemodigt lyrisk, och Katarina Strömgård ger en samtidigt trovärdig och magisk bild av både skärgårdens realistiskt vintersvarta kyla och havsfolkets skimrande glada färger.” 

Lotta Olsson, Dn


Vantarna är utgiven av Urax förlag 2015.
International rights: Koja agency.

Köpa boken? Gör det gärna i en fysisk bokhandel. Till exempel Bokslukaren eller Bokskåpet. Förstås finns den också i valfri nätbokhandel. Och på biblioteket!

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén