Ylva Karlsson

författare

Månen, varelsen och jag

Hej och välkomna till Månnes youtube!
Det är jag som är Månne! Jag kommer berätta om mig på den här kanalen, jag kommer berätta om mitt liv och om sånt som jag gör.
Men jag tänker bara berätta det jag VILL för er. Det är min FILM och jag bestämmer.

Det kommer bli en väldigt bra kanal, för jag har väldigt mycket att berätta. Och jag är en person som det ofta händer intressanta saker för. Och magiska! Jag har till och med ett eget rike! Dit bara jag kan komma!

Det är sant. Månne har ett eget magiskt rike. Det bara dyker upp i plattan en dag när hen spelar ett spel. En egen värld där Månne kan gå in och bestämma allt. Till och med hur det ser ut, för i sitt rike har hen växtkraft, hen behöver bara peka och säga ”kaniner!” så vips, finns det kaniner.
Och inne i Månnes rike vet alla vem hen är. Ingen pojke och ingen flicka. Bara Månne.

Månen, varelsen och jag är illustrerad av Sofia Falkenhem.

Vissa böcker är tidsmaskiner som tar sin läsare inåt, bakåt i tiden, borrar ett djupt hål i hjärtgropen och förändrar en, kanske för alltid. Det är stora ord, men när det gäller Ylva Karlssons och Sofia Falkenhems ”Månen, varelsen och jag” är det precis så det är.

Hanna Höglund, Expressen

Om bokens tillkomst
För några år sen lärde jag känna ett ickebinärt barn, ett barn som var varken pojke eller flicka. Och detta barn fick mig att inse tusen saker som jag aldrig tänkt på. Att världen för ett barn är full av tillfällen då det tas för givet att man är antingen en pojke eller en flicka.
Jag tänkte fruktansvärt mycket på de här frågorna. Jag läste och lyssnade och pratade med unga transpersoner och vuxna transpersoner och föräldrar till transpersoner. Och till slut tänkte jag att jag faktiskt kunde ge mig på att försöka skriva den här boken. 
Det är första gången jag skriver en bok jag tycker fattas. Jag tänker att kanske kan någon känna igen sig i den. Kanske kan någon förstå saker hen inte förstått förut om hur det är att vara en hen. 
Och förhoppningsvis kan massor av personer läsa den av inget särskilt skäl alls, utan bara för att de gillar själva Månne!

Under arbetet med boken har både jag och Sofia Falkenhem haft ovärderlig hjälp av människor som delat med sig av sitt liv och sitt kunnande.

För den som vill veta mer om trans finns till exempel de här sidorna:

transformering.se
rfls.se
rfslungdom.se
umo.seMånen, varelsen och jag är utgiven av Rabén & Sjögren 2020.
International Rights: Koja Agency

Köpa boken? Gör det gärna i en fysisk bokhandel. Till exempel Bokslukaren eller Bokskåpet. Förstås finns den också i valfri nätbokhandel. Och på biblioteket!

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén