Ylva Karlsson

författare

Josefin, Horisontvägen 29

Josefin är fjorton år. Hon bor i Skarpnäck med sin mamma och sin lillasyster. Ganska ofta bor Göran där också, oftare och oftare faktiskt.

Josefin är en sån som försöker vara snäll. Mot Vanna som alltid är fel. Mot Stefan som kommer ny i klassen och inte alls är sån som hon drömt om. Och mot Göran, för att hon nog borde, för mammas skull.

När jag började skriva om Josefin visste jag två saker.
Jag ville skriva om en snäll mamma och jag ville skriva en bok som liknade verkligheten.
Mamman i min första bok, Tova, är ganska förfärlig. Väldigt många trodde att den boken handlade om mig och det gav mig lite dåligt samvete mot min mamma. Jag tänkte att folk kanske trodde att Tovas mamma liknade min. Så jag bestämde mig för att skriva om en bra mamma istället, och om en fjortonåring som gillade sin mamma och kunde prata med henne.
Sen ville jag också skriva om en alldeles vanlig fjortonåring som levde ett alldeles vanligt liv. Och jag ville inte försöka få det till att vara en berättelse. Istället har jag skrivit boken så att den ska likna verkligheten där saker ju mest händer och det är svårt att säga var de börjar och slutar.

Josefin, Horisontvägen 29 finns även på danska och tyska.

”Ylva Karlssons språk [är] mer som vissa låtar med Ebba Grön och bob hund: den ekande tystnaden och den pinande blåsten i höghusområdet en vardagskväll, gatlyktemelankoli och ilskan som aldrig får något utlopp, en veklig längtan.”

MAGNUS HAGLUND, EXPRESSEN

”Josefin får det att börja värka i hjärteroten på mig och ger mig anledning att glädjas över att alla människor till sist lämnar högstadieåldern bakom sig.”

EVA-LOTTA HULTÉN, GP

Josefin, Horisontvägen 29 är utgiven av Alfabeta bokförlag 2000.
International rights: Alfabeta bokförlag.

Läsa boken? Josefin, Horisontvägen 29 är egentligen slutsåld. Men jag har ganska många kvar, mejla om du är intresserad, 120 kr inkl porto. Eller fråga efter den på biblioteket!

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén