Ylva Karlsson

författare

Resan till Kejsaren

Hissen stannade och dörrarna gick upp. En vind blåste in och utanför var ingen farstu, inga sopnedkast och inga ytterdörrar. Mikaela blinkade. Utanför var det skog, tallar mörka av fukt, en sjö med små vågor…

Det här är en berättelse från mellantiden, från tiden efter kejsartiden och före guldåldern. Från tiden när varje stad och varje by i riket lydde egna lagar, eller inga alls. Från tiden när slavjägare smög genom skogarna, och en yngling och en ung kvinna fick i uppgift att föra Kejsarens barn genom hela riket, ända till Kejsarbergen längst i söder för att väcka Kejsaren och återställa ordningen.
Från mellantiden, när allting darrade och vacklade och vägar öppnades till en annan värld och släppte in två barn, två alldeles vanliga barn från vår egen värld.

Karta ur boken, av Annie Palmgren

En del författare säger att de inte kan läsa andra böcker medan de skriver för att de är så rädda att deras text ska färgas av det de läser.
När jag hörde det första gången tyckte jag det lät otroligt klokt.
Sen började jag tänka på det och kom fram till att det var omöjligt att leva efter, i alla fall för en som alltid läser och alltid skriver. Men också att det var fullständigt fel.
Ingen säger åt en arkitekt att hon inte bör titta på andra hus för att hon då kan råka rita likadana hus, tvärtom, arkitekter tittar på andra hus för att inspireras och se andras lösningar.
Så tror jag att också en författare måste göra.
Dessutom är litteraturen på sätt och vis ett samtal. Ingen bok står ensam, böcker ekar i varandra, pratar med varandra, vinkar, säger emot. I Resan till Kejsaren bestämde jag mig för att vinka av hjärtans lust och att leka med allt jag funnit hos andra.

Resan till Kejsaren belönades med Heffaklumpen 2004, Expressens pris till årets bästa barn- och ungdomsbok!

Resan till Kejsaren finns även på danska och tyska.

”Med Resan till Kejsaren har Ylva Karlsson inte bara gett sig in i ett berättande som kräver stora risktaganden. Hon har också skapat något som mycket väl kan bli en modern kultbok”

MAGNUS HAGLUND, EXPRESSEN

”Vad själva fantasytraditionen angår, så tycks Ylva Karlsson till en början ställa in sig i ledet. Hon nämner Nesbit, LeGuins övärld, Lewis Narniaböcker. Men sakta, allteftersom de båda barnen från Skarpnäck, Mikaela och Tobias, tränger allt längre in i kejsarens rike, blir det tydligt att hon tar spjärn mot sina föregångare.”

YING- TOIJER-NILSSON, SVD

”Resan till kejsaren, Ylva Karlssons första fantasybok, är en ren sensation.”

LENA KJERSÉN, VÄSTERBOTTENS-KURIREN

Resan till Kejsaren är utgiven av Alfabeta bokförlag 2004.
International rights: Alfabeta bokförlag.

Läsa boken? Resan till Kejsaren är egentligen slutsåld. Men jag har ganska många kvar, mejla om du är intresserad, 120 kr inkl porto. Eller fråga efter den på biblioteket!

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén