Ylva Karlsson

författare

Samuels sällsamma kalender

Den första december fick Samuel och Ossian en present av sin nanny Petronella. Det var en adventskalender. 
Den var av papper och den hade luckor med nummer i klargrönt, men annars liknade den inte särkilt mycket någon adventskalender Samuel sett förut. 
Petronellas saker brukade å andra sidan sällan likna vanliga saker.
Bilden på adventskalendern föreställde en skog. Det var en underlig gröndunkel skog, inte det minsta julaktig. Den var full av träd och blommor som Samuel inte kände igen. Trolska och inte så vänliga. Och fast Samuel tittade länge blev han inte säker på om bilden var stilla eller ändrade sig. Möjligen och kanske var det så att träden flyttade sig när han inte såg.
Jo, han var ganska säker på att de gjorde det. 

I den första boken om Samuel och Ossian sa plötsligt Castor i Antikaffären att han hade en bror så liten att hela hans hus bestod av två skokartonger.
Jag visste inte riktigt om det var sant när han sa det. Möjligen försökte han bara skoja med Samuel.
Men sen tittade jag på bilden på sidan 61 och fick syn på en mycket liten stege och något som kanske var ett par små fönster. När jag frågade Kattis som gjort bilden så sa hon att jo, det var den där broderns hus.
Så då fick jag reda på att han fanns på riktigt. Han var stor som en termos ungefär och hette Arne.
Han hade en termos också. En magisk termos. Fast den hade Kattis inte ritat, så det visst vi inte, varken Kattis eller jag, förrän Samuel gick vilse inne i adventskalendern som han och Ossian fått av Petronella. Då dök han upp Arne, i sällskap med en stor björn. Ja, och så en termos då. 

Samuels sällsamma kalender är illustrerad av Katarina Strömgård .

Samuels sällsamma kalender är en fortsättning på Ossians ovanliga nanny. Och fortsättes av Mikaels märkvärdiga resa.

” ”Samuels sällsamma kalender” [axlar] arvet efter Mary Poppins och C S Lewis. […] År 2004 fick Karlsson Expressens barnbokspris Heffaklumpen. Då ställde hon en svensk förort mitt i flödet av en litteratur om andra möjliga världar, andra tänkbara tider. Här skänker hon en slutkörd barnfamiljsdecember lite välbehövlig fantasyglans.”

SVEN OLOV KARLSSON, EXPRESSEN 

Samuels sällsamma kalender är utgiven av Hippo bokförlag 2013.
International rights: Koja agency.

Köpa boken? Gör det gärna i en fysisk bokhandel. Till exempel Bokslukaren eller Bokskåpet. Förstås finns den också i valfri nätbokhandel. Och på biblioteket!

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén