Ylva Karlsson

författare

Tova

Tova är sjutton år och har just gått ut tvåan på gymnasiet. Det är sommarlov och hon är ensam hemma i stan medan familjen är på landet.
Hennes pojkvän har gjort slut och hon är så ledsen och ensam att hon inte kan prata om det, annat än kanske kanske med Viktor som hon nog håller på att bli vän med.
När hennes mamma, som hon knappt träffat sen hon var fem år, skriver att hon är på väg tillbaka till Sverige och vill ses vet Tova inte hur hon ska orka med allt som är så svårt och så jobbigt.

Tova är min första bok. Jag skrev den som specialarbete på gymnasiet för att se om jag kunde skriva en hel bok. Och så ville jag ju bli författare och då verkade det vara dags att sätta igång att öva på att skriva hela böcker.
Sen skickade jag mitt manus till bokförlaget Alfabeta. Ett halvår senare ringde de och ville ge ut boken.
Då blev jag livrädd. Jag hade varit så säker på att de skulle säga att de inte ville ha den. Men nu skulle boken komma ut och vem som helst skulle kunna läsa det jag skrivit. Det gjorde mig så nervös att jag höll alltihop hemligt för nästan alla jag kände så länge det nu gick. När boken sen kom ut var det jobbigt att så många uppfattade den som självbiografisk. Det är den inte. 

Tova belönades med Slangbellan, författarförbundets pris till 1998 års bästa barn- och ungdomsboksdebutant! 

Tova finns även utgiven på tyska och danska.

”Ylva Karlsson sätter ord på det som sällan beskrivs. Det är paradoxalt nog uppiggande. Hennes bok är mitt i mörkret engagerande, trovärdig och mycket hoppfull.”

PIA HUSS, DN

”Genom en våghalsig, medveten naivitet och en orädsla för höga höjder såväl som bråddjup lyckas Ylva Karlsson med enkla ord öppna upp ett fönster in till en sjuttonårings komplexa inre.”

JESPER WEITHZ, FLAMMAN

”Att en nittonåring har en sjuttonårings tanke- och känslovärld aktuell i minnet är inte förvånansvärt, men att kunna exponera den så hudlöst nära och med ett så tydligt och drivet språk som Ylva Karlsson gör i sin debutroman Tova är onekligen imponerande.”

INGER LANDSTRÖM, BORÅS TIDNING

Tova är utgiven av Alfabeta bokförlag 1998.
International rights: Alfabeta bokförlag.

Läsa boken? Tova är egentligen slutsåld. Men jag har ganska många pocketar kvar, mejla om du är intresserad, 50 kr inkl porto. Eller fråga efter den på biblioteket!

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén