Ylva Karlsson

författare

Dit man längtar

Det här är en historia från en nära framtid, från en tid där klasskillnaderna är större än nu och drömmen om förändring starkare.
Hedvig lever ett skyddat överklassliv bakom murar och vaktbolag.
Marija sover i en skrubb mellan syntetlakan grå av smuts.
Men när Hedvig rymmer från sin värld är det i huset där Marija bor hon hamnar.
Och där stannar hon. I alla fall en tid.
För att det är som om en tråd löper mellan dem i luften.

Dit man längtar var egentligen den andra bok jag skrev, men den tog tid på sig att bli färdig och kom därför ut först som nummer tre.
När jag skrivit Tova fick jag både ett stipendium och ett pris (Slangbellan) och för de pengarna kunde jag för första gången skriva på heltid.
En hel termin skulle jag inte göra något annat än att skriva. För mig framstod det som en evighetslång tid och jag tänkte att jag måste skriva en alldeles fantastisk bok.
Jag bestämde mig för att den dels skulle handla om hur man gör en lyckad och fredlig revolution och skapar en rättvis värld och dels att den skulle innehålla en kärlekshistoria från början till slut.
Kanske inte så konstigt att jag inte hann färdigt på fem månader.

Dit man längtar finns även på danska.

”Dit man längtar är en så välskriven och atmosfärtät roman att den gott kunde ha fått platsa bland årets augustnominerade böcker.”

LENA KJERSÉN, VÄSTERBOTTENS-KURIREN

”Ylva Karlssons språk är rikt och hett. Liknelser och metaforer flyger omkring i meningar utan grammatiska gränser.”

Tommy Ingvaldson i Helsingborgs Dagblad 15 okt 2001

”Frågan om socialt och politiskt ställningstagande blir en fråga om ett konkret livsval och det är nu romanen griper tag. (…) På den här nivån, idénivån befinner sig inte många ungdomsromaner och jag hade varit helt nöjd om den stannat där. Men till det adderas en mer konventionell utvecklingshistoria och en första kärlek. Det är fint och bra men leder ändå bort uppmärksamheten från det jag fann viktigt.”

MARIE PETERSON, DN

”Ylva Karlsson, som skriver en rytmisk prosa med poetiska övertoner och suggestiva upprepningar, har bättre lyckats fånga förälskelsens sinnlighet och ljuvlighet än det politiska skeendets komplikationer.”

LENA KÅRELAND, SV

Dit man längtar är utgiven av Alfabeta bokförlag 2001.
International rights: Alfabeta bokförlag.

Läsa boken? Dit man längar är egentligen slutsåld. Men jag har ganska många kvar, mejla om du är intresserad, 120 kr inkl porto. Eller fråga efter den på biblioteket!

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén