Ylva Karlsson

författare

Jag och alla

När jag åker tåg och ser ut genom fönstret grips jag alltid av en sån enorm nyfikenhet på hur det skulle vara om jag var den som bodde i just det där huset. Eller det där! Eller gick där, där på vägen.
Jag undrar det så mycket att jag var tvungen att göra en bok om saken. Det blev Jag och alla


Jag och alla handlar om Hjalmar som är en hen, och om Viola som står på ett tågsäte med fult mönster och är förbannad. Den handlar om Musse som ligger på en ko och John som åker traktor. Den handlar om Mimmi som undrar om det finns nån som hellre vill vara i en bil på en motorväg än på en utflykt i en skog (det finns det!). Och så handlar den om Magdalena som tänker på ingenting. Ingenting ingenting ingenting. Jo, en vit katt som är död.
Den här boken handlar om tio olika barn. Tio barn som är olika och lika och just exakt sina egna. Precis som alla vi andra som bara finns och finns allihop.

Bilderna, de noggranna barnporträtten, har Sara Lundberg gjort. 

Jag och alla passar fint att arbeta med i förskolan och skolan.
Jag kommer gärna på besök både till förskolegrupper och skolklasser och arbetar med boken.
Jag håller också workshops för pedagoger kring Jag och alla och hur man kan arbeta med skönlitteratur i förskolan och skolan. 

För den som vill ha inspiration direkt finns här en lärarhandledning att ladda ner.

Och här finns ett utdrag ur boken:

”Barnen skildras med stor innerlighet, man fängslas av dem och blir nyfiken på hur deras liv ser ut. Karaktärerna mejslas fram med tonsäker känsla genom det finstämda språket. Varje barn har sin egen utstrålning i Sara Lundbergs konstnärliga bilder. De levande ansiktsuttrycken, den mättade atmosfären och de välarbetade detaljerna får historien att växa. Jag och alla är magisk och berikande läsning av två prisbelönade barnboksskapare.”

Boel Peterson, BTJ

Jag och alla är utgiven av Rabén & Sjögren 2019. 
International Rights: Koja Agency

Köpa boken? Gör det gärna i en fysisk bokhandel. Till exempel Bokslukaren eller Bokskåpet. Förstås finns den också i valfri nätbokhandel. Och på biblioteket!

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén