Ylva Karlsson

författare

Att arbeta pedagogisk med skönlitteratur

Att arbeta med skönlitteratur i skolan och förskolan kan göras på oändligt många sätt och antagligen i alla ämnen. Jag kommer mycket gärna och föreläser om och håller studiedagar i ämnet.

För pedagoger i förskolan och i skolans lägre årskurser pratar jag gärna utifrån en av mina böcker, förslagsvis Jag och alla. Utifrån den resonerar jag både teoretiskt och konkret om hur man kan gå till väga. Jag hoppas och tror att mina tankar och idéer kan inspirera och underlätta arbete också utifrån helt andra böcker. 
För Jag och alla finns en lärarhandledning där en del av mina tankar syns.

Hjalmar, av Sara Lundberg, ur Jag och alla

För mellan- och högstadiets pedagoger pratar jag utifrån Aidan Chambers tankar om boksamtal, men också utifrån egna erfarenheter.
Jag försöker alltid att vara både teoretisk och konkret samtidigt.

Ofta passar det fint att kombinera flera saker samtidigt under en studiedag eller föreläsning. Jag pratar till exempel gärna vid samma tillfälle inte bara om hur man kan arbeta med skönlitteratur i skolan , utan även om hur man kan arbeta med poesi, samt med kreativt skrivande.

Svenska barnboksakademin har tagit fram en utställning som heter 17 skäl för barnboken. Det är en mycket fin affischutställning med 17 bilder av svenska bilderbokskonstnärer. Utställningen finns att ladda ner gratis för utskrift på Svenska barnboksakademins hemsida
I samband med utställningen har jag och Katarina Kuick arbetat fram en diger lärarhandledning som finns gratis att läsa eller ladda ner på Svenska barnboksakademins hemsida även den.
Jag och Katarina Kuick kommer också gärna och pratar om hur man kan använda utställningen pedagogiskt.

Jag följer författarcentrums arvodesrekommendationer.

© 2024 Ylva Karlsson

Tema av Anders Norén